27 Mart 2013 Çarşamba

KİLİTLİ KAPILAR

Hayat, birbiri ardına açılan kapıların arasında yapılan bir yürüyüş misali… Bir sonraki kapıda bizi nelerin beklediğini öğrenmek için kapıları sırasıyla açmak zorundayız.


İnsanların karşısına ilk çıkan kapı yaratılış kapısıdır. “Andolsun ki biz insanı kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık.” Hicr suresinin 26. ayetiyle yaratılış kapısı açılmıştır.


Yaratılış kapısının açılmasıyla birlikte ilk insan ve ilk peygamber Hz. Adem (as) yaratılır. Böylece insanoğlunun dünyadaki uzun ve yorucu hayat yolculuğu başlar. Bu dünya yolculuğunda açılması gereken birçok kilitli kapı vardır.


Açılması gereken ikinci kapı insanoğlunun neden yaratıldığıdır. Bu kapıda Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.” Zariyat suresi 56. ayeti ile açılmıştır.


Yüce Allah’a (cc) ibadet için yaratılmış olan insanın karşısına bazen dert kapıları, bazen hastalık kapıları, bazen fakirlik kapıları çıkacaktır. Bu kapılar sabır ve dua anahtarları ile açılır. Bazen de insanların karşılarına mutluluk, zenginlik kapıları çıkacaktır. Bu kapılarda şükür ve ibadet anahtarları ile açılır.


Uzun hayat yolculuğunun sonunda insanların karşısına ölüm kapısı çıkar. “Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak kötülük ve iyilikle deneyeceğiz. Hepiniz de sonunda bize döndürüleceksiniz.” Enbiya suresinin 35. ayeti ile birlikte ölüm kapısı Azrail (as) tarafından açılır. Ölüm kapısından içeriye korkarak giren insanın yanına daha önceden hiç görmediği varlıklar gelir. İnsanlar bu varlıklar ile birlikte uzun bir yolculuktan sonra ahiret yurduna gelir. Burada  insanlar bir meydanda toplanmış şaşkınlık ve heyecan içinde beklemektedirler.  Meydandaki şaşkın ve heyecanlı insanlar sırasıyla uzun ve dar bir köprüden geçmeye başlarlar. Bu köprünün üstünde de birçok kilitli kapı vardır. Bunlar, namaz kapısı, oruç kapısı, hac kapısı, zekat kapısıdır. Köprünün sonunda ise iki tane büyük kilitli kapı vardır. Bu kapılar Cennet ve Cehennem kapılarıdır. Şaşkın ve heyecanlı olan insanların akıllarında tek bir soru vardır.


Acaba açılacak olan son kapı hangisidir?


Muhammet ELMAS
Kimya Öğretmeni



KİLİTLİ KAPILAR

0 yorum:

Yorum Gönder