25 Mart 2013 Pazartesi

Kitabı Yaşa

Kitap…

Ruhunun huzur bulduğu, kendini bulduğun, kendini gördüğün, içinde senin hayatından izler taşıyan insanların ortak yaşamının dünyası. Farklı hayatlara tanık olmak, farklı sularda yüzmek, aynı gökyüzünde farklı insanlarla aynı güneşe gülümsemek. Kitapların yeri bambaşkadır insan yaşamında. Alır götürür seni, yaşanmışların ya da hayallerin ortasında bulursun kendini. Bazen acı çekersin onlarla beraber, bazen gülersin mutluluklarına. Raskolnikov’un yırtık pantolonuna acırsın çoğu kez. Pişmanlığıyla sende pişman olursun. Yaşarsın her duyguyu onunla beraber. Jean Voljean’ın kürek cezasıyla burkulur için çoğu kez. Yazar öyle bir dünyaya daldırır ki seni, öyle güzel anlatır, öyle güzel tat verir ki sana, elinden bırakamazsın kitabını. Nasıl susuyorsan, acıkıyorsan, uyuyorsan kitap okumaya da acıkırsın, susarsın. Oturduğun yerden bir annenin gözündeki yaş, içindeki sızı, bir çocuğun diz kapağındaki yara, bazen bir dilim ekmek, bazen bir bardak su olursun kitapla.


Kitapsız hayat anlatılamaz. Bir kere tadına vardın mı, alıştın mı en büyük yoldaş olur yoluna. Görmen için göz, hissetmen için parmakların, duymak için kulakların olur, vazgeçemezsin. Öyle bir tutkudur ki; yokluğunu ararsın biraz uzaklaştığında. Siyahıyla, beyazıyla bir düşüncenin etrafında toplanırsın. Yeni kapılardan girersin, yeni dünyalara açılırsın, yeni lezzetler tadarsın, yeni insanlar tanırsın kitaplar sayesinde.


Ah kitaplar! Hayatıma anlam katan, güzelliklerin toplandığı, usta kalemlerin, eşsiz sanatları. Kimi zaman Batı’nın sokaklarında gezindiğim, kimi zaman Doğu’nnu sert rüzgarlarına göğüs gerdiğim zamanlar. Bazen bir amcanın bastonu oldum, bazen de bir karıncanın yuvasına götürdüğü bir lokma oldum.


Anlatılmaz yaşanır kitaplar. Her kelimesi, her noktası, virgülü ile.  İki nehri kavuşturur, iki hayatı birleştirir, yaraları iyileştirir, olmazı olur yapar, insanı mutlu kılar. Ders verir, hayatı öğretir, zamanı anlatır, bazen derin derin düşünmeye sevk eder insanı. Farklı yaşamları, farklı insanları tanımamıza vesile olur kimi zaman. Yaşın ne olursa olsun, kitaplarla dost ol. Onların dünyasına gir, oradaki mevsimleri yaşa, ilkbaharda açan çiçek,yazın gölge veren ağaç, sonbaharda dökülen yaprak ol. Kitabı kalbinde, içinde hisset, hücrelerinde yaşa. Ne olursa olsun, her zaman kitabın,dostun olsun yanında.


Yasenur UÇAR (11.Sınıf) 


 


 



Kitabı Yaşa

0 yorum:

Yorum Gönder